Bavimo se proizvodnjom i uzgojem gljiva, začinskog bilja i chilli papričica. Od sada činimo dostupne u velikim tržnim centrima i malim trgovinama: vrhunske šampinjone, svježe i rezano začinsko bilje i chilli papričice.

Follow me on instagram

+387 36 582 510
info@rimeko.ba
Image thumbnail

Blog

Jedite Chilli zbog zdravlja

Zašto chilli? Zašto Chillita? Vatreni poljubac chilli-ja

Pikantna priča ljute papričice

Ono što se drugdje u svijetu koristi već preko 6.000 godina kod nas tek stidljivo ulazi kao prilog jelima.  O čemu govorim?  Govorim o ljutim papričicama u svježem i obrađenom obliku.  Govorim o širenju chilli-ja i na naše područje kao pikantnu priču globalizacije.

Ljute paprike, ili pripadnici roda capsicum, dolaze u svim oblicima, veličinama, bojama – i ljutini, naravno. Postoji na stotine vrsta ljutih paprika.  Chilli paprika je vrlo širok pojam jer je kao biljka sposobna brzo mutirati, a kao rezultat toga su stotine sorti ljute paprike.

Porijeklo ljute paprike

Ako pitate kineskog ljubitelja ljute paprike ili Indijca za porijeklo ljute papričice i jedan i drugi će se zakleti da je njihova domovina ona iz koje je prije mnogo godina stigla chilli papričica.  Razlog tomu je, naravno, taj što je chilli papričica duboko ukorijenjena u tim kulturama, a zapravo je Južna Amerika domovina ljute paprike.

Ljuta hrana, bogat okus

Chilli se teško može porediti s krumpirom, rižom ili kukuruzom, ali dodavanjem chilli-ja s ovim prilozima i najsiromašniju hranu učinit će bogatu okusom.  Chilli je tako postao jedan od najvažnijih sastojaka na svijetu, čineći da stotine milijuna siromašnih imaju chilli u dnevnoj prehrani kao jedini luksuz koji si svaki dan mogu priuštiti.

Vatreni poljubac chilli-ja
Chilli će lako zapaliti naše jezike i dovesti nas u stadij znojenja. Jesmo li mazohisti ako to želimo ponoviti nakon što smo već jednom osjetili čari ljute papričice u vlastitom organizmu?
Poznati indijski kuhar Madhur Jaffrey kaže: „Nakon što smo razvili ukus za ljutu hranu, ona se brzo pretvara u žudnju.”. “Chili”, kaže on, “nije toliko sjeme promjene, koliko osvajač ili, još bolje, glavni zavodnik.”.

Ljuta hrana gosp. chilli-ja

No, vratimo se ljutini, vratimo se našem zavodniku gosp. chilli-ju, vratimo se ljutoj hrani.  Ljudi, očito, uživaju u mučenju. Začinjenost ljutim nakon svega, nije okus, nije kao slatko ili slano ili kiselo. Začinjenost ljutim znači BOL.

Ako ste ikada pojeli ljutu papričicu, možda ste primijetili da je drugi zalogaj ljući od prvog. Neki ljudi vjeruju da je to zato što su sjemenke najljući dio, ali zapravo je meso blizu njih ono što vam zapali jezik. Dio paprike koji je najbliži stabljici obično je ljući dio jer ima najveću koncentraciju capsaicina. Ove komponente papra iritiraju kožu i uzrokuju da vaša usta osjete tu različitu goruću bol.

Zdrav čovjek, psihički, nikad neće oprati oči u limunovom soku.  Zašto onda jedemo ljute paprike i tako napadamo jedan od najosjetljivijih organa u ljudskom tijelu, jezik?

Sklonost capsaicin-u iz ljute papričice je gotovo univerzalna, i većina kultura na svijetu ga je već ugradila u svoje kuhinje te je i ljuta hrana, često, svakodnevna pojava kod većine stanovništva na svijetu.  Šta mi čekamo?

I opet! 10 razloga ZA chilli!

Znači, dokazana je zdravstvena korist od ljute paprike, kao i povećanje popularnosti konzumiranja ljute hrane u različitim oblicima.  Zdravstvene koristi proizlaze iz kemikalije zvane capsaicin, a koja je sastavni dio chilli-ja. Neki drugi članak će govoriti više i detaljnije o dobrobiti chilli-ja, ovaj put i ovdje, samo kratki osvrt na najbitnije.

 1. Pomaže probavnom traktu – chilli u prahu ima u tragovima antioksidanata i drugih kemikalija koji pomažu probavnim problemima.
 2. Potiče zdravlje srca – sprječava bolesti srca snižavanjem kolesterola u krvi.
 3. Ublažava migrene – čestim konzumiranjem chilli-ja tijelo postaje neosjetljivo na migrene, a osjećaj boli se smanjuje.
 4. Pomaže metabolizmu – ljute papričice stvaraju proces u našem tijelu koji generira toplinu. Taj proces koristi energiju, a time i sagorijeva dodatne kalorije.
 5. Suzbija psorijazu – psorijaza je svrbež kože, autoimuna bolest koja se značajno smanjuje s nanošenjem kreme s capsaicin-om.
 6. Smanjuje rizik od raka – capsaicin iz paprike ima antioksidativna i protuupalna svojstva, te smanjuje rast stanica raka prostate, raka dojke, pankreasa i raka mokraćnog mjehura (1 velika Habanero paprika dnevno).
 7. Smanjuje izglede za gripu, prehladu i gljivične infekcije – u ljutim paprikama ima puno beta karotena i antioksidansa koji podržavaju imunološki sustav i pomažu u borbi protiv prehlade i gripe.
 8. Sprječava loš zadah – jedući ljute papričice one na organizam djeluju kao dezinficijens te poboljšavaju miris daha.
 9. Sprječava alergije – zbog protuupalnih prednosti capsaicin-a ljute paprike mogu spriječiti alergije i alergijske simptome.
 10. Zdrave oči, koža i imunološki sustav – chilli je pun vitamina C i beta karotena koji su neophodni za zdravlje.

Šta je Chillita?

U Hercegovini smo prepoznali potencijal chilli-ja i pristupili ovoj papričici s mnogo poštovanja.  Znatiželjno sam pratila razvoj ovog projekta i dosađivala prijateljima prepričavajući proces uzgoja i prerade, sve do gotovog proizvoda Chillita koji će se uskoro naći na policama trgovina.  Stoga, kada vidite Chillita proizvod, znajte da je proizveden u Bosni i Hercegovini s puno ljubavi i znanja.

Asortiman Chillita

Asortiman Chillita nudi proizvode od prerađene chilli papričice iz vlastitog uzgoja vrlo različite ljutine.  Pa tako imamo papričice s tek nešto oko 10.000 Scovilles-ovih jedinica do najljuće, one koja se koristi u policijskim sprejevima, kraljicu chilli-ja, Carolina Reaper, sa zapanjujućom ljutinom od čak 2,2 milijuna Scovilles-ovih jedinica.

Kiseli program s chilli-jem koji je Chillita pripremila za tržište se jede uz predjela i glavna jela, kao salata ili dodatak jelima poput pizze i svako druženje čini još boljim J

S koncentratom chilli-ja budite pametni! Možete napraviti svoj vlastiti sos, dodajte ga uz začine jelima s roštilja ili oplemenite proizvode od tijesta. Ne zaboravite da su koncentrati i da je u malim količinama velika koncentracija ljutog J

Imamo četiri vrste sosa od chilli-ja pod okriljem Chillita-e.  Chilli i kakao, chilli i mrkva, chilli i kruška i sos od tri vrste chilli-ja koji idu uz svaku hranu.  Naravno, nećete ga izliti na puding od vanilije, ali hej, možete i to.  Generalno, sosevi idu uz grickalice, roštilj, meso, varivo i mnoga druga jela.

I naš HIT, kraljica Chillita programa je marmelada s chilli-jem i mandarinom.  Mmmmmmmmm, prvo osjetite mandarinu, tada pomislite da je ljuto, nakon toga želite još.  Možete li zamisliti uz što se ne jede?!  Jede se uz grickalice, odlično ide uz meso, ali kao i svaka marmelada najbolja je s palačinkama J

Chillita proizvode smo posluživali na Sajmu gospodarstva u Mostaru i svi su dobili odlične ocjene.  Ljuto ili volite ili ne volite, ali ako niste probali propuštate mnogo zabave.

Da, to smo mi! Ljuta hrana, zdrav obrok 🙂

JESTE LI ZNALI?

 • Iako capsaicin iz chilli-ja može nadražiti meso sisavaca, ptice su potpuno imune na njegove učinke. Kao rezultat toga, ptice su uglavnom odgovorne za pomaganje širenja ljute paprike tako što ih jedu i izlučuju sjemena.

Sorry, the comment form is closed at this time.