Bavimo se proizvodnjom i uzgojem gljiva, začinskog bilja i chilli papričica. Od sada činimo dostupne u velikim tržnim centrima i malim trgovinama: vrhunske šampinjone, svježe i rezano začinsko bilje i chilli papričice.

Follow me on instagram

+387 36 582 510
info@rimeko.ba
Image thumbnail

Blog

Top 7 zdravih začina koji trebaju biti u svakom domu!

Top 7 zdravih začina koji trebaju biti u svakom domu!

Šta bi bila pizza bez origana? Ili riba bez ruzmarina s maslinovim uljem? Začini našim jelima daju poseban miris i okus. Naći savršen spoj pravog aromatičnog bilja sa pravim sastojcima ključni je dio spremanja ukusnih jela. No, koji su to začini bez kojih se jednostavno ne može?

Među brojnim prirodnim začinima, napravili smo listu od 7 onih koje bi svako kućanstvo trebalo imati. Osim što će oplemeniti vaša jela primamljivim mirisima i senzualnim okusima, začinsko bilje je i važan dio zdrave hrane.

Krenimo!

  1. Herbita Timijan – riznica zdravlja i bogatog okusa

Herbita Timijan savršeno ide u jela od junetine, janjetine, divljači i gljiva. Jelu daje pikantan okus, te istovremeno neutralizira masnoću. Nezaobilazan je začin za jela spremljena na roštilju i odličan za marinade, umake i sosove. Posebna prednost ove biljke je što joj ne smeta dugo kuhanje i što ne gubi aromu pri sušenju.

Ovo začinsko bilje je sastavni dio kuhinje od davnina. Naziv timijan dolazi od grčke riječi thymon koja znači hrabrost. Pored toga što oplemenjuje jela i daje im prekrasnu aromu, ovaj začin se smatra pravom riznicom zdravlja zbog snažnih antiseptičkih svojstava i sposobnosti da pomogne kod probavnih smetnji, te smanji kašalj i jača pluća.

Saznajte više o Herbita Timijanu!

  1. Herbita Bosiljak – ukusni lijek za sve bolesti

Zbog svog slatkastog i ugodnog mirisa, Herbita širokolisni bosiljak, jedan je od omiljenijih začina u talijanskoj, francuskoj i mnogim profinjenim kuhinjama svijeta. Nezaobilazan je pri spremanju laganih povrtnih variva, umaka i tjestenina, ali i brojnih jela od mesa, te salata.

Bosiljak ima izražen utjecaj na opće zdravlje. Jača organizam, ublažava simptome prehlada, djeluje protuupalno, poboljšava probavu, zdrav je za srce i bubrege. Zbog niza pozitivnih zdravstvenih svojstava prozvan je – lijek za sve bolesti.

Iako porijeklom iz Indije, bosiljak je raširen po Mediteranu, na čijoj kuhinji je ostavio svoj prepoznatljivi pečat.

Saznajte više o Herbita Bosiljku!

  1. Herbita Origano – mirisni začin s moćnim ljekovitim svojstvima

Nezaobilazan za pizze, umake i jela od padarajza/rajčice, Herbita Origano je mirisna biljka koja će učiniti vaše kulinarske delicije praznikom za osjete.

Prepoznatljiv po mirisu pizze, origano je jedan od najvažnijih začina u talijanskoj i grčkoj kuhinji, ali i važan dio ormarića za začine u svakom domaćinstvu. Poneseni zamamnim mirisom ovog prekrasnog začina, skoro da bi mogli i zaboraviti spomenuti njegova izuzetna ljekovita svojstva.

Naziv origano u prevodu s grčkog znači ”radost planine”. Nalazimo ga još u antičkim vremenima kada ga je otac medicine – Hipokrat koristio kao lijek protiv bolova u stomaku i respiratornih bolesti. Izuzetno moćan antioksidans i prirodni antiseptik povoljno djeluje na organe za varenje, disanje i nervni sistem.

Saznajte više o Herbita Origanu!

  1. Herbita Stevija – ”list slatkog meda”

Herbita Stevija je iznimno ukusan, potpuno prirodni zaslađivač i savršena zamjena za rafinirani šećer. Odlična je za sve koji paze na zdravlje, ali i svoj struk, te žele smanjiti unos bijelog šećera.

Stevija se u Južnoj Americi, odakle potiče, koristi više od 1500 godina. Zbog slatkog okusa, prozvana je ”list slatkog meda”, a stoljećima je upotrebljavana za zaslađivanje hrane i pića.

Idealna je za dijabetičare, osobe koje su na anti-kandida dijeti, te za oboljele od karcinoma i drugih bolesti, a kojima je važno ograničiti unos rafiniranog šećera.

Brojna zdrava svojstva ove biljke koja se uzgaja prirodnim putem čine je važnim dijelom zdrave hrane. Stevija skoro uopće ne sadrži kalorije, a list ove biljke je 40 puta slađi od šećera.

Saznajte više o Herbita Steviji!

  1. Herbita Vlasac – začinsko bilje posebnog ukusa i lijepog izgleda

Herbita Vlasac je začinska biljka sa nježnom i izuzetno finom aromom, te širokom primjenom u kulinarstvu. Jelima daje poseban ukus, lijep izgled i neodoljiv miris. Svježe nasjeckani listovi su odličan dodatak salatama, jelima od jaja, sirevima, namazima i varivima. Uvijek se dodaje na kraju kuhanja da ne izgubi aromu.

Vlasac se često koristi za dekoraciju, a sastavni je dio i začinskih mješavina koja se koriste za razna topla i hladna jela, salate, omlete, rižu i piletinu.

U Evropu ga je iz Kine donio Marko Polo, a danas je prisutan u većini svjetskih kuhinja, od francuske do kineske. Ima vrlo široku primjenu. Koristi se kao začin za razne vrste sireva u Francuskoj, pa i posut preko kriške hljeba premazane puterom u Austriji.

Pored široke kulinarske primjene, vlasac je prirodni čistač krvi i aromatična biljka koja ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje, regulira krvni pritisak i probavu te pomaže pri regulaciji holesterola.

Koliko je važan bio od davnina svjedoče pripovijesti da je vlasac mogao odgoditi smrtnu kaznu u Rimskom carstvu, ukoliko bi osuđeniku bilo spremljeno jelo bez te dragocjene začinske biljke.

Saznajte više o Herbita vlascu!

  1. Herbita Ruzmarin – nezaobilazan kod pečenja, pun ljekovitih svojstava

Ruzmarin ima niz važnih i ljekovitih svojstava, a jela čini iznimno ukusnima. Zajedno s pečenim mesom, osobito piletinom i janjetinom čini harmoničnu cjelinu, dok se mirisu ruzmarina u kombinaciji s maslinovim uljem i ribom teško može odoliti.

Iako jela čini iznimno ukusnima, ruzmarin ima niz važnih ljekovitih svojstava. Štaviše, upravo po ljekovitosti je i poznat od davnina. Stari Rimljani su ga smatrali simbolom mudrosti koji osnažuje pamćenje. Ruzmarin je ljekovita aromatična biljka koja jača imunitet, poboljšava pamćenje i rad mozga, štiti od prijevremenog starenja, smanjuje rizik od raka i suzbija patogene mikroorganizme.

Važno je napomenuti da kad god upotrebljavate ruzmarin u pripremi jela, dajte prednost svježem nad suhim začinom.

Saznajte više o Herbita ruzmarinu!

  1. Herbita Peršun – ključ dobrog variva i zdravog života

Herbita peršun je nezaobilazan začin za sve vrste supa/juha, variva, kuhanog krumpira, priloga te brojnih jela s mesom. Gotovo da nema začina koji ima toliko široku primjenu kao peršun. Pamtimo ga od vremena naših baka i svaki put nas iznova obraduje mirisom. Peršun je aromatično bilje koje ne gubi na čari i apsolutni je favorit među kućnim začinima!

Ova začinska biljka je poznata po izvrsnom obogaćivanju okusa, ali je i iznimno zdrava. Smatra se nezaobilaznim sastojkom zdrave hrane, te idealnim sredstvom za prevenciju osteoporoze i jačanje kostiju.

No to nije sve. Čak ni blizu.

Listovi ove začinske biljke su izvrstan izvor vitamina C i najbolje ih je jesti u svježem obliku. Pored niza vitamina, bogata je željezom i ima blagotvorne učinke na regulaciju krvnog pritiska, snižavanje lošeg holesterola, te čišćenje bubrega.

Za peršun se vežu brojne legende, od toga da su Rimljani peršunom hranili gladijatore, do tvrdnji engleskog kralja Henrika VIII. da ništa ne ističe okus ribe kao marinada od peršuna i maslinovog ulja.

Saznajte više o Herbita peršunu!

Želite još začina?

Ograničiti listu na 10 začina koje svako kućanstvo treba imati je iznimno težak zadatak. Svi ljubitelji finih mirisa i zanimljivih okusa koje začinsko bilje daje jelima mogu pogledati široku ponudu najboljih Herbita začina i izabrati svoje favorite.

Gdje kupiti začinsko bilje?

Za sve one koji se pitaju gdje kupiti začinsko bilje – bez brige! Herbita začine možete naći u svim većim tržnim centrima i malim trgovinama u Bosni i Hercegovini.

Važno je istaći da se Herbita začinsko bilje proizvodi u Mostaru, u srcu Hercegovine, u kontroliranim uvjetima i pod budnim okom iskusnih agronoma. Iz tog razloga Herbita simbolizira zdravu hranu i najbolje začinsko bilje.

Sorry, the comment form is closed at this time.