Bavimo se proizvodnjom i uzgojem gljiva, začinskog bilja i chilli papričica. Od sada činimo dostupne u velikim tržnim centrima i malim trgovinama: vrhunske šampinjone, svježe i rezano začinsko bilje i chilli papričice.

Follow me on instagram

+387 36 582 510
info@rimeko.ba
Image thumbnail

CHILLITA papričice

U Hercegovini smo prepoznali potencijal chilli-ja i pristupili ovoj papričici s mnogo poštovanja.
Stoga, kada vidite Chillita proizvod, znajte da je rađen u Bosni i Hercegovini s puno ljubavi i znanja.

Asortiman Chillita nudi proizvode od prerađene chilli papričice iz vlastitog uzgoja vrlo različite ljutine.  Pa tako imamo papričice s tek nešto oko 10.000 Scovilles-ovih jedinica do, one, najljuće, ona koja se koristi u policijskim sprejevima, kraljicu chilli-ja, Carolina Reaper, sa zapanjujućom ljutinom od čak 2,2 milijuna Scovilles-ovih jedinica.  Da, to smo mi Rimeko Mostar.

Zašto chilli? Zašto Chillita? Vatreni poljubac chilli-ja

Pikantna priča ljute papričice

Ono što se drugdje u svijetu koristi već preko 6.000 godina kod nas tek stidljivo ulazi kao prilog jelima.  O čemu govorim?  Govorim o ljutim papričicama u svježem i obrađenom obliku.  Govorim o širenju chilli-ja i na naše područje kao pikantnu priču globalizacije.

Ljute paprike, ili pripadnici roda capsicum, dolaze u svim oblicima, veličinama, bojama – i ljutini, naravno. Postoji na stotine vrsta ljutih paprika.  Chilli paprika je vrlo širok pojam jer je kao biljka sposobna brzo mutirati, a kao rezultat toga su stotine sorti ljute paprike.

Porijeklo ljute paprike

Ako pitate kineskog ljubitelja ljute paprike ili Indijca za porijeklo ljute papričice i jedan i drugi će se zakleti da je njihova domovina ona iz koje je prije mnogo godina stigla chilli papričica.  Razlog tomu je, naravno, taj što je chilli papričica duboko ukorijenjena u tim kulturama, a zapravo je Južna Amerika domovina ljute paprike.

Ljuta hrana, bogat okus

Chilli se teško može porediti s krumpirom, rižom ili kukuruzom, ali dodavanjem chilli-ja s ovim prilozima i najsiromašniju hranu učinit će bogatu okusom.  Chilli je tako postao jedan od najvažnijih sastojaka na svijetu, čineći da stotine milijuna siromašnih imaju chilli u dnevnoj prehrani kao jedini luksuz koji si svaki dan mogu priuštiti.